Posts

Showing posts from July, 2013

atasi masalah gusi bengkak - cara saya

Image
aduh... sakit betul gigi ni... haishhh.. sebenarnya dah lama sakit gigi ni.. masa time final exam sem 2 hari tu.. tak tahulah, asal nak final exam je mesti sakit.. sem lepas aku demam sampai lewat pergi dewan final. sem ni sakit gigi lak.. dugaan betullah hidup.. huhu aku kena sakit gigi ni beberapa hari sebelum final exam. tak tahulah aku makan apa. aku syak gusi bengkak tapi tak pasti. lagi pula, aku ni pun takut nak pergi klinik. hehe jadi, aku pun tanyalah rakan-rakan aku mana tahu dyrang ada apa-apa petua untuk gigi bengkak ni.. nak tahu jawapan mereka? ini adalah cadangan-cadangan mereka

khusnul : kumur dengan air garam - da 2 3 cawan aku kumur dengan air garam tu, x jadi ape pun.sherry dan hazrul : sapu bolenja (*gitulah kot namanya) - aku sampai cari kat kedai benda alah ni, last-last jumpa kat bilik azrulizami : sapu colgate kat gigi yang bengkak tu - aku dah terpikir dulu da, tapi x buat. bila da buat, pun sama... x reda gak..fadli : telan panadol - fadli kata panadol tu kan…

Mana Best ? Politeknik Port Dickson atau UPM ?

Image
Ada satu hari tu, sedang aku borak-borak dengan seorang rakan dan tidak semena-mena rakan aku tu bertanya. 'Mana lagi best, Politeknik atau UPM? hrmm... sebenarnya pernah gak aku buat perbezaan di antara kedua-dua institusi ni. especially masa mula-mula daftar kat UPM ni. Tapi masa tu terlalu awal untuk membuat penilaian dan perbezaan. sekarang ni, aku da setahun di UPM, sem depan da masuk tahun kedua (senior year~~~ hahhaha). Bila da masuk tahun kedua ni, rasanya da bleh da nak buat sedikit perbezaan diantara Politeknik dan UPM ni.


dari segi kuliah, masa kat poli dulu jadual kuliah semua da ditentukan dan rakan kuliah adalah sama dari semester pertama hingga semester terakhir (tapi kalau ada yang carry tu jadual tu da x sama la dengan classmate lain). kalau di UPM lak, jadual kuliah pula pelajar yang tentukan. kalau yang jenis bangun lewat tu mesti pilih kelas jam 10 atau 11 mungkin. Tapi bagi yang terlewat mendaftar kursus tu terpaksalah daftar kelas waktu pagi jam 8. kesian je…